Skip to main content

Hallå där Christer Gustavsson, vd på Kiram.

Varför har ni valt att vara partner i samverkansplattformen TreePower?

– TreePower är ett projekt som matchar vår inriktning och kompetens väldigt väl. Det finns många gemensamma beröringspunkter där vi hoppas kunna bidra med vår tekniska och affärsmässiga förståelse. Vi har ett antal lösningar i våra bolag för att möjliggöra storskalig produktion av biodrivmedel.

Vad krävs för att lyckas med inhemsk produktion av bioflygbränsle?

– Dels säkerställa att det finns ett ramverk som gör det möjligt att fasa ut och ersätta fossila bränslen. Sedan är det viktigt att skapa förståelse för och efterfrågan på svensktillverkat bioflygbränsle genom att lyfta fram mervärden såsom hållbarhet, kortare transporter, nya arbetstillfällen, regional utveckling etc.

Vad är din vision för framtidens flyg?

– Jag tror att vi kommer få se en segmentering av flygbranschen. Man skulle kunna tänka sig ett finmaskigt nät med många, mindre flygplatser för små eldrivna flygplan som trafikerar korta sträckor. Nästan som en avancerad taxiverksamhet. För längre flygningar behövs nya och mer hållbara bränslen, jag tror nämligen att det kommer ta lång tid att elektrifiera eller vätgasanpassa dessa linjer. Vi kommer alltså få se en större mix av olika flygplan och bränslen som kompletterar varandra.

Kiram är ett investmentbolag med inriktning på bioekonomi. Bolaget utvecklar och investerar i hållbara innovationer baserade på organiska restströmmar från samhälle och industri.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Som prenumerant på TreePowers nyhetsbrev får du information om aktuella händelser och framsteg, samt inbjudningar till event.

Ange E-postadress: