Skip to main content

I somras anlöpte ett minst sagt unikt fartyg Göteborgs hamn för första gången. Containerfartyget Laura Maersk som drivs på biometanol, vilket innebär ett stort steg mot netto noll växthusgasutsläpp. Detta är en viktig milstolpe mot den gröna omställningen av sjöfarten.

– Det här fartyget är en viktig milstolpe för sjöfartens gröna omställning, men det är också bara början. Vi kommer att få se ytterligare närmare 200 metanoldrivna fartyg på världshaven väldigt snart, säger Therese Jällbrink, Head of Renewable Energy på Göteborgs Hamn AB.

Laura Maersk som döptes i Köpenhamn den 14 september är startskottet för den globala rederijätten Maersks storsatsning på förnybar metanol som fartygsbränsle. Laura Maersk må vara först ut, men rederiet har ytterligare 25 metanolfartyg beställda för leverans mellan 2024 och 2027.

Läs mer i Dagens Näringsliv

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Som prenumerant på TreePowers nyhetsbrev får du information om aktuella händelser och framsteg, samt inbjudningar till event.

Ange E-postadress: